Venba

Σύμφωνα με τη Visai Games, τη δημιουργό του Venba, το φαγητό δένει έναν άνθρωπο με την οικογένεια και τις ρίζες του. Έχει επιπλέον τη δύναμη, να ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα.

Πώς μπορώ, να διαφωνήσω με αυτές τις απόψεις, όταν η μυρωδιά και μόνο της κανέλας ανακαλεί στη μνήμη μου την εικόνα της Πελοποννήσιας γιαγιάς μου, να ετοιμάζει με χαρά τα γλυκά, που με φίλευε! Φέρνει ίσως φευγαλέα και τη γεύση τους στο στόμα! Γλυκά της λεγόμενης «κουζίνας του φτωχού», που είχε μάθει από τη μητέρα της. Τα βήματα για την εκτέλεση τα ήξερε απέξω και πρόσθετε οπωσδήποτε εκείνο το συστατικό το οποίο χάριζε νοστιμιά στα πάντα… Αγάπη!

Το ολιγομελές στούντιο Visai Games εδρεύει στο Τορόντο και ιδρύθηκε από τον γεννημένο στην Ινδία Abhi -έτσι μας συστήνεται! Ο ίδιος ήταν 12 ετών, όταν εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στον Καναδά. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας ανάπτυξης του Venba κατάγονται από χώρες της Νότιας Ασίας.

Venba and Paavalan

Ο Abhi εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του Cooking Sim/ Puzzle παιχνιδιού από προσωπικά βιώματα. Δική του ήταν και η ιδέα, να χρησιμοποιηθεί το μαγείρεμα αντιπροσωπευτικών εδεσμάτων από την κουζίνα των Ταμίλ ως βασικό στοιχείο του gameplay και συνδετικός κρίκος μεταξύ ενός ζευγαριού Ινδών, που μεταναστεύει στη χώρα της Βορείου Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, της πατρίδας, των προγόνων, αλλά και των απογόνων του.

Η Venba, ο χαρακτήρας μας στο παιχνίδι, και ο Paavalan, ο σύζυγός της, ανησυχούν για το μέλλον τους στον Καναδά. Οι δυο τους είναι μορφωμένοι, αλλά απασχολούνται σε δουλειές, που δεν τους αποφέρουν αρκετά χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να στείλουν λεφτά στους δικούς τους στην Ινδία. Ο ερχομός του παιδιού τους εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες τους, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο πώς θα τα φέρουν βόλτα. Να παραμείνουν στη χώρα με το υψηλό βιοτικό επίπεδο ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπου δε θα αισθάνονται ξένοι;

Venba review

Παρακολουθούμε μέσα σε μία ώρα σημαντικά γεγονότα στην πορεία της τριμελούς οικογένειας στο πέρασμα περίπου τριών δεκαετιών. Η Venba και ο Paavalan παλεύουν, να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την κουλτούρα τους, ενώ επιδιώκουν παράλληλα, να μεταδώσουν τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα των Ταμίλ στον Kavin, τον μοναχογιό τους. Η μαγειρική θα παίξει τον ρόλο της!

Η Venba, ο Paavalan και ο Kavin κουβεντιάζουν μεταξύ τους και εμείς διαλέγουμε ενίοτε την απάντηση της γυναίκας από τις δύο προτεινόμενες. Οι επιλογές δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις και το φινάλε του παιχνιδιού, αλλά σχηματίζουμε μέσα από αυτές μία καλύτερη εικόνα για τη ζωή πριν και μετά τη μετανάστευση.

Venba review

Διαβάζουμε πάντα τους διαλόγους στα Αγγλικά, ωστόσο γίνεται κατανοητό, ότι το ζευγάρι συνομιλεί στη μητρική του γλώσσα. Όποτε οι χαρακτήρες μιλούν Αγγλικά, οι υπότιτλοι εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα. Η Venba για παράδειγμα απευθύνεται στον γιό της στα Ταμίλ και του ζητάει να χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα, για να μην την ξεχάσει. Οι ατάκες της έχουν λευκό χρώμα. Ο πιτσιρικάς επιμένει στη χρήση της Αγγλικής.

Όταν έρχεται η ώρα της παρασκευής φαγητού, η γυναίκα βάζει πρώτα απ’ όλα μουσική, που κάνει τη μαγειρική, να μοιάζει με γιορτή. Η Venba ευχαριστιέται την όλη διαδικασία και κύριο μέλημά της είναι, να ικανοποιήσει την οικογένειά της με τις νοστιμιές, που θα σερβίρει.

Venba dosas screenshot

Η Venba συμβουλεύεται το βιβλίο συνταγών της μητέρας της, αλλά είναι συχνά αδύνατον, να διαβάσει όλα τα υλικά και την εκτέλεση στις ταλαιπωρημένες σελίδες του. Δεν αυτοσχεδιάζει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά φέρνει με νοσταλγία στη μνήμη της τη μητέρα της και τις οδηγίες, που της έδινε, όταν μαγείρευαν παρέα πίσω στην Ινδία!

Το gameplay θα το χαρακτήριζα casual στο cooking sim κομμάτι του παιχνιδιού. Τα απαραίτητα σκεύη και υλικά για ένα πιάτο απλώνονται μπροστά μας στο τραπέζι. Περνώντας τον δρομέα από πάνω τους, μαθαίνουμε τί είναι το καθένα.

Venba cooking game

Το βιβλίο βρίσκεται σχεδόν πάντοτε στη διάθεσή μας και οι επισημάνσεις της Venba, βοηθούν, να φτιάξουμε Idlis, Dosas, Biriyanis και άλλες σπεσιαλιτέ. Μετακινώντας το ποντίκι ή περιστρέφοντας τον αριστερό μοχλό στο χειριστήριο και με μερικά κλικ, προσθέτουμε συστατικά στο μπλέντερ ή την κατσαρόλα, καρυκεύουμε το ρύζι και το ψάρι, γυρίζουμε τις πίτες για να ψηθούν και από τις δύο μεριές και πάει λέγοντας.

Κλείνοντας, η Visai Games προσεγγίζει με έξυπνο τρόπο και ευαισθησία θέματα, που απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, απ’ όπου και αν κατάγονται. Το Venba είναι συγκινητικό στο κομμάτι της ιστορίας, όμορφο σε εμφάνιση με έντονο έθνικ χρώμα και διαθέτει ευχάριστο gameplay. Η γνωριμία με μία διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας, κάνει επιπλέον τα πράγματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Venba Kavin

Όπως προανέφερα, το παιχνίδι είναι σύντομο, καθώς τερματίζεται σε περίπου μία ώρα. Ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις σας στη μαγειρική! Όταν ολοκληρώσετε με το καλό το Venba, έχετε τη δυνατότητα, να επισκεφθείτε ξανά και με οποία σειρά επιθυμείτε τα επτά κεφάλαια του. Θα θελήσετε ίσως, να αλλάξετε τις επιλογές σας στους διαλόγους και να μαγειρέψετε περισσότερο!

Developer: Visai Games
Publisher: Visai Games
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31 Ιουλίου 2023
Πλατφόρμες: Windows, Nintendo Switch, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X|S
Μορφή: Ψηφιακή
Multiplayer: Όχι
Επίσημη ιστοσελίδα: Venba

Από πού και πόσο;

Το Venba κοστίζει 14,99 ευρώ για όλες τις πλατφόρμες. Tα καλά νέα για τους συνδρομητές των PC και Xbox Game Pass είναι, ότι το παιχνίδι προστέθηκε στις υπηρεσίες από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Venba

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.