Unpacking

Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επόμενο βήμα ενός στούντιο, αφότου έχω ασχοληθεί πολύ με ένα παιχνίδι του… Και έχω συμπληρώσει πολλές ώρες, παίζοντας στο PlayStation 4 το Assault Android Cactus, το Twin Stick Shooter με τη γρήγορη δράση! Το Unpacking, το ζεν, όπως το χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί του, single-player Puzzle με τα ελκυστικά pixel γραφικά, με αιφνιδίασε ευχάριστα, μιας και διαφέρει σημαντικά από την πρώτη κυκλοφορία του αυστραλέζικου στούντιο Witch Beam.

Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται το gameplay στα 8 levels του Unpacking είναι αρκετά απλή, αλλά έχει μεγαλύτερο υπόβαθρο απ’ όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το παιχνίδι θέλει από εσάς, να ανοίγετε κούτες -εύκολα, με ένα κλικ!- να βγάζετε από μέσα διάφορα αντικείμενα και να τα τοποθετείτε στον χώρο. Δε βλέπετε ποτέ το περιεχόμενο των χαρτόκουτων και έτσι δε γνωρίζετε τι θα τραβήξετε κάθε φορά.

unpacking_review-in01

Δεν υπάρχουν σκορ, κοντραρίσματα με άλλους παίκτες και χρονικά όρια στο Unpacking… Μόνο ο περιορισμένος ελεύθερος χώρος και το γεγονός, ότι δεν ταιριάζουν όλα τα αντικείμενα παντού, θα σας προβληματίσουν. Τα ρούχα πηγαίνουν στις ντουλάπες, οι βιβλιοθήκες περιμένουν να φιλοξενήσουν κυρίως βιβλία και διακοσμητικά, τα κατσαρολικά και τα μαχαιροπήρουνα θα βρουν τη θέση τους στα ντουλάπια και τα συρτάρια στην κουζίνα και πάει λέγοντας.

Μπορείτε να αγνοήσετε εντελώς τον δεύτερο κανόνα και να αφήσετε τον διακοσμητή, που κρύβετε μέσα σας, να οργιάσει, αν πατήσετε το αστεράκι πάνω δεξιά στην οθόνη. Χαρείτε τη διαδικασία, παίξτε με κουμπιά σε τηλεοράσεις και κονσόλες, περιστρέψτε και πειραματιστείτε με αντικείμενα, για να ξεκλειδώσετε όλα τα achievements!

unpacking_review-in02

Κάθε level, είτε πρόκειται για ένα δωμάτιο, είτε ένα ολόκληρο σπίτι με υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, living room κτλ. συνδέεται με μία μετακόμιση και συνάμμα μία σημαντική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Πρόκειται για την ακρίβεια για ένα μέλος της ομάδας των developers! Θα ξεκινήσετε το 1997 με το πρώτο παιδικό της δωμάτιο, το οποίο δε μοιραζόταν με κανέναν άλλο, και θα καταλήξετε το 2018 σε ένα άνετο σπίτι στο οποίο ζει μαζί με τον σύντροφό της. Η κούνια, τα παιχνιδάκια, οι πάνες και οι κουδουνίστρες μαρτυρούν τον ερχομό ενός μωρού.

Ορισμένα αντικείμενα ακολουθούν τη γυναίκα μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ενώ άλλα φεύγουν από το προσκήνιο, καθώς εκείνη περνάει από την παιδική και την εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση και οι προτεραιότητες, όπως επίσης οι ρόλοι και οι προτιμήσεις της, αλλάζουν.

unpacking_review-in03

Τα αντικείμενα δίνουν πληροφορίες για την προσωπικότητα, τα χόμπι και το επάγγελμα της. Αν έχετε ασχοληθεί με την προηγούμενη δουλειά της Witch Beam, θα αναγνωρίσετε και μία φιγούρα από το Assault Android Cactus! Οι κούτες έχουν και αυτές κάτι να πουν! Θα αντλήσετε επίσης στοιχεία για τον/την συγκάτοικο ή σύντροφο. Τα πράγματα τους είναι ήδη τακτοποιημένα και πολλές φορές δε μπορείτε να τα μετακινήσετε, επομένως θα πρέπει να στριμώξετε ανάμεσά τους τα υπάρχοντα της ηρωίδας σας. Για παράδειγμα, σε μία ντουλάπα γεμάτη με ρούχα περισσεύουν λίγες κρεμάστρες και δύο-τρία συρτάρια.

Το Unpacking είναι χαλαρωτικό, γλυκό και ευχάριστο! Πρόκειται για ένα videogame, που μπορούν να παίξουν άτομα όλων των ηλικιών και επιπλέον άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, μιας και οι developers προσφέρουν πολλές επιλογές για τον χειρισμό, που είναι έτσι κι αλλιώς απλός.

*Review μου στα Αγγλικά για το Unpacking θα βρείτε στο Indie Game Picks.

Developer: Witch Beam
Publisher: Humble Games
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Νοεμβρίου 2021
Πλατφόρμες: Windows, Mac, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Μορφή: Ψηφιακή
Multiplayer: Όχι
Επίσημη ιστοσελίδα: Unpacking

Από πού και πόσο;

Το παιχνίδι πωλείται για PC από το Steam, το GOG και το Microsoft Store στην τιμή των 19,99 ευρώ. Η ίδια τιμή ισχύει και για τις κονσόλες της Microsoft. Αν είστε συνδρομητής στο Xbox Game Pass θα παίξετε το Unpacking χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.

Επισκεφθείτε το Nintendo eShop, αν προτιμάτε να παίξετε το Unpacking στο Nintendo Switch σας. Κοστίζει και εκεί 19,99 ευρώ.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.