The Plague Doctor of Wippra

Ο τόνος δίνεται από πολύ νωρίς στο The Plague Doctor of Wippra… Ένα μουσικό κομμάτι με πιάνο και έγχορδα ξεκινάει, να παίζει από τα πρώτα δευτερόλεπτα στην αρχική οθόνη. Άργησα χαρακτηριστικά, να πατήσω το New Game, για να το απολαύσω με την ησυχία μου, αλλά με μελαγχόλησε κιόλας!

Το αντιλήφθηκα, όταν το ανακάλυψα, παίζοντας το demo του τον προπερασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του Big Adventure Event 2022 στο Steam… Το Point and Click Adventure από το στούντιο Electrocosmos δεν προσφέρεται για γέλια. Το θέμα του είναι βαρύ και παράλληλα επίκαιρο στους χαλεπούς καιρούς, που ζούμε, παρότι η ιστορία του διαδραματίζεται πριν από πολλούς αιώνες σε μία μικρή μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας.

Ο Alexander Leps, ο άνθρωπος πίσω από την επωνυμία Electrocosmos, ανέπτυξε το The Plague Doctor of Wippra εμπνεόμενος από το ομότιτλο διήγημα του συγγραφέα Florian Russi. Το Der Pestarzt von Wippra, όπως είναι ο τίτλος του στα Γερμανικά, κυκλοφόρησε το 2004 ως μέρος της συλλογής διηγημάτων Der Drachenprinz: Geschichten aus der Mitte Deutschlands (Ο Πρίγκιπας Δράκος: Ιστορίες από την Κεντρική Γερμανία).

The_Plague_Doctor_in01

Ο Alexander Leps ασχολήθηκε με όλα τα συστατικά του The Plague Doctor of Wippra εκτός από τη μουσική. Ο Titus Drissen είναι ο συνθέτης των μελαγχολικών μελωδιών, οι οποίες ταιριάζουν γάντι στην ατμόσφαιρα, αν και μεγάλο μέρος του παιχνιδιού κυλάει χωρίς την παραμικρή μουσική υπόκρουση. Τα γραφικά είναι δημιουργημένα με pixels, αλλά οι ψιλόλιγνοι άνθρωποι χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου συναντώνται σε σύγχρονα Point and Click Adventures.

Το παιχνίδι δεν περιέχει ούτε ένα καλαμπούρι! Δε θα μπορούσε, να συμβαίνει και διαφορετικά άλλωστε, μιας και μας φέρνει αντιμέτωπους με τον θάνατο, την αρρώστια και τη δυστυχία στις δύο περίπου ώρες διάρκειας του! Ο γιατρός Oswald Keller μεταβαίνει στην κωμόπολη Wippra, για να εργαστεί στο τοπικό νοσοκομείο, βοηθώντας με κάθε τρόπο τους κατοίκους, που υποφέρουν από την πανώλη. Ο ήρωάς μας τηρεί ευλαβικά τη συμβουλή του επίσης γιατρού πατέρα του. Ζητάει πολλά χρήματα από τους πλούσιους και παίρνει λίγα από τους φτωχούς για τις ιατρικές υπηρεσίες του.

The_Plague_Doctor_in04

Ο Keller φτάνει στη Wippra λίγο μετά την εφαρμογή ενός ακραίου μέτρου, συνώνυμου με θανατική καταδίκη για εκείνους, που εμφανίζουν συμπτώματα και τα μέλη της οικογένειας τους. Ο δήμαρχος επιβάλλει την απομόνωση στα σπίτια τους και διατάζει μάλιστα τους φρουρούς ν’ αμπαρώνουν τις πόρτες, ώστε να μη βγει κάποιος από μέσα.

Κληρικοί ισχυρίζονται, ότι η αρρώστια είναι η τιμωρία του θεού στους αμαρτωλούς και επηρεάζουν σοβαρά κυρίως τον χαμηλού μορφωτικού επιπέδου πληθυσμό. Πωλούν συγχωροχάρτια, εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια του κόσμου και κατηγορούν βεβαίως ως βλάσφημο και αιρετικό οποιονδήποτε αμφισβητεί τα κηρύγματά τους. Καθορίζουν συχνά και τις αποφάσεις των κυβερνώντων!

Ο ευσυνείδητος και συμπονετικός γιατρός θα κάνει τη δουλειά του μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Ο Keller προσπαθεί παράλληλα, να ανακαλύψει τους τρόπους μετάδοσης και την αντιμετώπιση της ασθένειας, που αποδεκατίζει ανθρώπους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.

The_Plague_Doctor_in02

Το The Plague Doctor of Wippra εξελίσσεται σχεδόν όπως κάθε τυπικό Point and Click Adventure. Κάποιες ιδιαιτερότητες στο gameplay του αιφνιδιάζουν στην αρχή, -νόμισα, ότι είχα να κάνω με bugs!- αλλά θεωρώ τελικά, ότι είναι ταιριαστές στο ύφος του. Θα αναφερθώ περαιτέρω στη συνέχεια.

Η επίλυση γρίφων και η αλληλεπίδραση με πρόσωπα εξυπηρετούν στο ξεδίπλωμα της ιστορίας. Ένα απλό αίτημα, όπως για παράδειγμα να πάμε να γεμίσουμε έναν κουβά με νερό, προσφέρει την αφορμή, για να ξεκινήσουμε έναν έντονο διάλογο με μία ομάδα χωρικών, που φρουρεί το πηγάδι. Μαθαίνουμε έτσι μια από τις επικρατούσες προκαταλήψεις για την προέλευση της επιδημίας.

The_Plague_Doctor_in05

Θα διαβάσετε στην περιγραφή στο Steam και το GOG, ότι γρίφοι βασίζονται σε ιστορικά και ιατρικά δεδομένα. Γίνονται αναφορές και σε πραγματικές προσωπικότητες της εποχής. Όσον αφορά στην ιατρική, μιλάμε για μεθόδους και γιατροσόφια, που εφαρμόζονταν τον μεσαίωνα από γιατρούς και μη και έχουν μάλλον ξεπεραστεί στις ημέρες μας. Οι ιατρικές γνώσεις μπερδευόντουσαν με την αστρολογία, την αλχημεία, τις θρησκευτικές αντιλήψεις και δοξασίες. Το νοσοκομείο της πόλης Wippra στο παιχνίδι στεγάζεται στους χώρους ενός μοναστηριού και καλόγριες εκτελούν χρέη νοσοκόμων.

Ενδεικτικός της τότε κατάστασης είναι ο δυσκολότερος γρίφος του The Plague Doctor of Wippra… Μία κοντέσα υποφέρει από ημικρανίες. Όπως επισημαίνει η ηγουμένη, η κυρία της υψηλής κοινωνίας δωρίζει σημαντικά χρηματικά ποσά στη μονή και επομένως χρήζει προνομιακής μεταχείρισης.

The_Plague_Doctor_in07

Ο γιατρός, ο οποίος την κούραρε στο παρελθόν, προχωρούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αφαιμάξεις σε διάφορα σημεία του σώματος. Θα λάβουμε σημαντικές πληροφορίες για το ιστορικό της κοντέσας μέσα από τον διάλογο που θα έχουμε με την ίδια. και θα τις αξιοποιήσουμε, για να βρούμε που θα πρέπει, να εφαρμόσουμε τη θεραπεία. Θα φτάσουμε μάλιστα στη λύση, χρησιμοποιώντας σύμβολα του ζωδιακού κύκλου.

Οι καλογραμμένοι και χωρίς πολυλογίες διάλογοι δεν αποτελούν μόνο πηγή στοιχείων, απαραίτητων στους γρίφους. Είναι συχνά γρίφοι και οι ίδιοι! Οι επιλογές μας, οι οποίες δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση μιας και απουσιάζει η λειτουργία save και όταν εγκαταλείψουμε το παιχνίδι, θα συνεχίσουμε από το σημείο όπου μείναμε, θα προκαλέσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις στους συνομιλητές μας. Θα καθορίσουν επιπλέον τη μοίρα του Oswald Keller στο τέλος του The Plague Doctor of Wippra.

The_Plague_Doctor_in06

Έχετε κολλήσει για ώρες και δεν ξέρετε τι να κάνετε, για να προχωρήσετε… Χρησιμοποιείτε πάνω στην απελπισία σας όλα τα αντικείμενα, που βρίσκονται στο inventory, το ένα μετά το άλλο, σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο ενδιαφέροντος. Στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, ο χαρακτήρας σχολιάζει, ακόμη και ειρωνεύεται τις αποτυχημένες προσπάθειες. Στο The Plague Doctor of Wippra δε συμβαίνει κάτι. Ούτε σχόλιο, ούτε ειρωνεία και τα σημεία ενδιαφέροντος παραμένουν απλώς… ανενεργά.

Το inventory εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, όποτε μετακινούμε εκεί τον δρομέα. Δε γεμίζει σε καμία περίπτωση ασφυκτικά με αντικείμενα, μιας και δε συλλέγουμε άσκοπα ό,τι βρούμε μπροστά μας. Ορισμένα hotspots ενεργοποιούνται μόνο, όταν υπάρχει λόγος και αντικείμενα έρχονται στην κατοχή μας, όταν έχουμε κάποια χρήση γι’ αυτά.

The_Plague_Doctor_in03

Ο Alexander Leps πρόσθεσε έναν ακόμη μηχανισμό σε σχέση με την επίλυση γρίφων, επιδιώκοντας να κάνει το Adventure του όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Ο συνδυασμός αντικειμένων στο inventory ακολουθεί λογική σειρά. Θα φέρω ένα παράδειγμα από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού όπως και του demo, που είναι ακόμη διαθέσιμο στο Steam. Θα συλλέξετε ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα ξύλινο κοντάρι. Για να κόψετε ένα μικρό κομμάτι ξύλου θα πρέπει, να τα συνδυάσετε, αλλά δε θα τα καταφέρετε, αν κλικάρετε πρώτα στο κοντάρι και μετά το μαχαίρι.

Κλείνοντας, το σοβαρό έως και ψυχοπλακωτικό θέμα του θα αποτρέψει αρκετούς gamers από το να επιλέξουν το The Plague Doctor of Wippra. Θεωρώ πως το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, καθώς παρουσιάζει επιτυχημένα τις συνθήκες διαβίωσης, τις κοινωνικές ανισότητες και τις αντιλήψεις κατά τη διάρκεια μίας ταραγμένης και τραγικής μακρινής χρονικά ιστορικής περιόδου. Επειδή η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται, οι παραλληλισμοί με τα γεγονότα των τελευταίων ετών είναι αναπόφευκτη. Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος του δημιουργού!

*Το review δημοσιεύτηκε αρχικά με μικρές διαφοροποιήσεις στο LifeSteps. Το The Plague Doctor of Wippra προσφέρθηκε δωρεάν από την Application Systems Heidelberg.

Developer: Electrocosmos
Publisher: Application Systems Heidelberg
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου 2022
Πλατφόρμες: Windows, Mac, Linux
Μορφή: Ψηφιακή
Multiplayer: Όχι
Επίσημη ιστοσελίδα: The Plague Doctor of Wippra

Από πού και πόσο;

Το Point and Click Adventure του Alexander Leps πωλείται από το Steam και το GOG στην τιμή των 9,99 ευρώ.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.