Δεν είναι η πρώτη φορά που το έντομο, το οποίο λατρεύουμε να μισούμε, πρωταγωνιστεί σε videogame και ειδικότερα ένα Adventure! Το Bad Mojo της Pulse Entertainment κυκλοφόρησε το 1996 από την Acclaim και παρουσιάζει τις κατσαρίδες, όπως ακριβώς ζουν και κινούνται ανάμεσά μας. Η ελβετική εταιρεία Koboldgames επιχείρησε επτά χρόνια μετά από το παραπάνω παιχνίδι, να αλλάξει την εικόνα που έχουμε γι’ αυτές και βρήκε σύμμαχο στην εκστρατεία για την αποκατάσταση της φήμης αυτών των τόσο παρεξηγημένων πλασμάτων τη γνωστή και μη εξαιρετέα Daedalic Entertainment.

Μαμάαα, δύο κατσαρίδες!

Ναι, το Journey of a Roach αποδεικνύει, ότι οι κατσαρίδες είναι τα μόνα πλάσματα, τα οποία θα επιβιώσουν μετά από τον πυρηνικό όλεθρο! Μήπως δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα; Οι δύο πρωταγωνίστριες αναζητούν ένα σύμβολο ελπίδας, αλλά εγκλωβίζονται κατά λάθος μέσα σε ένα υπόγειο δίκτυο αεραγωγών και καταφυγίων. Στο ταξίδι τους προς την επιφάνεια της γης θα συναντήσουν ορισμένα μεταλλαγμένα έντομα με καλές και κακές προθέσεις.

Journey of a Roach screenshot

Εσείς ελέγχετε μόνο το ένα κατσαριδάκι από την αρχή έως το τέλος του παιχνιδιού και λύνετε γρίφους, για να ανοίξετε δρόμο και να φτάσετε τελικά στο σημείο, όπου βρίσκεται ένα λουλούδι. Γι’ αυτό γίνονται όλα στο Journey of a Roach! Το φουκαριάρικο φιλαράκι σας είναι επιπλέον επιρρεπές στα ατυχήματα και σας βάζει σε περιπέτειες. Οι ηρωίδες μας συνθέτουν ένα χαριτωμένο κωμικό δίδυμο, που θα παρομοίαζα, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες του Χοντρού και του Λιγνού.

Πάνω, κάτω και πλαγίως

Οι developers εμπνέονται από την πραγματική άνεση, που έχουν τα συγκεκριμένα έντομα, στο να κινούνται σε διάφορες επιφάνειες και να χωρούν σχεδόν παντού, και την αξιοποιούν με έξυπνο τρόπο. Ο κλειστός κόσμος του Journey of a Roach είναι τρισδιάστατος και, χρησιμοποιώντας τα W, S, A, D ή τα βέλη στο πληκτρολόγιο, θα βρεθείτε στο έδαφος, τους τοίχους και το ταβάνι. Όπου και αν είστε , θα βλέπετε πάντα στο κάτω μέρος της οθόνης τον χαρακτήρα σας.

Θα εντοπίσετε έτσι αντικείμενα, που, με τη χρήση του mouse, θα φωλιάσουν στο inventory σας μέχρι να τα χρειαστείτε μόνα τους ή σε συνδυασμό, και θα αλληλεπιδράσετε με NPCs. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κατσαριδάκι σας είναι να ανέβει σε έπιπλα και άλλα σκορπισμένα πράγματα.

Journey of a Roach

Το Journey of a Roach κρατάει λοιπόν τους τυπικούς Point and Click μηχανισμούς για την αλληλεπίδραση και τους συνδυάζει με ένα Action σύστημα για την κίνηση. Αν προτιμάτε πάντως, μπορείτε να παίξετε και με χειριστήριο.

Τί λες, βρε ζουζούνι;

Τα κατσαριδικά μου θέλουν ξεσκόνισμα και έτσι δεν κατάλαβα λέξη απ’ όσα έλεγαν μεταξύ τους οι πρωταγωνιστές μας και οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Οι χαριτωμένες φωνές και οι ακαταλαβίστικοι ήχοι, παρέα με την εύθυμη παιχνιδιάρικη μουσική, αποτελούν μία πραγματικά ευχάριστη νότα στον τομέα του ήχου και ταιριάζουν πάρα πολύ με τα καρτουνίστικα γραφικά.

Το Journey of a Roach δε θα σας κουράσει καθόλου με διαλόγους και περιγραφές κατά τη διάρκεια του gameplay, όπως και των cutscenes, καθώς τα συννεφάκια πάνω από τα κεφάλια των χαρακτήρων περιέχουν εικόνες και όχι κείμενο. Τα hints εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Journey of a Roach

Άχου τα, μωλέ!

Το Journey of a Roach είναι ένα ευχάριστο Adventure, που μπορεί να κερδίσει gamers διαφόρων ηλικιών με τους ήρωες και το ύφος του. Η ευελιξία στην κίνηση το κάνει επιπλέον ξεχωριστό. Το παιχνίδι, αν και είναι σχετικά σύντομο, καθώς η χρονική διάρκειά του δεν ξεπερνά τις τέσσερις ώρες, κατακλύζεται από γρίφους. Παίρνει και μία παράταση ζωής, μετά από την πρώτη ολοκλήρωση, χάρη στα achievements του, αν επιλέξετε βέβαια να το αποκτήσετε από το Steam!

Δεν περίμενα ποτέ, ότι θα το έλεγα… Συμπάθησα τις κατσαρίδες, αυτές τις δύο τουλάχιστον! Όσον αφορά τώρα για όλες τις υπόλοιπες, μπορεί και ν’ αρχίσω να τις βλέπω με άλλο μάτι!
Developer: Koboldgames
Publisher: Daedalic Entertainment
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Νοεμβρίου 2013
Πλατφόρμες: Microsoft Windows, MacOS, SteamOS
Μορφή: Ψηφιακή
Multiplayer: Όχι
Επίσημη ιστοσελίδα: Steam


Από που και πόσο:

Η τιμή του Journey of a Roach έχει πέσει σημαντικά, καθώς το παιχνίδι κυκλοφορεί εδώ και πέντε χρόνια, έχει επίσης συμπεριληφθεί και σε αρκετά bundles. Θα το αγοράσετε από το gog.com πληρώνοντας 6,99 ευρώ ή το Steam στην τιμή των 5,99 ευρώ. Θα τσιμπήσετε και το πολύ ευχάριστο soundtrack παρέα με το παιχνίδι. Αν θέλετε πάλι να περιμένετε τις εκπτώσεις, τότε θα μπορέσετε να το αποκτήσετε με κάτι λιγότερο από ένα ευρώ.


Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος:

Λειτουργικό Σύστημα: Windows Vista/ 7
Επεξεργαστής: 2.5 GHz σε μονοπύρηνο ή 2 GHz σε διπύρηνο επεξεργαστή
Μνήμη: 2 GB RAM
Σκληρός δίσκος: 2,5 GB ελεύθερος χώρος
Κάρτα Γραφικών: Συμβατή με OpenGL 2.0 και μνήμη 256 MB
Κάρτα ήχου: Συμβατή με DirectX 9.0c

Advertisements