Οι developers αντλούν θέματα από όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής για τα videogames και η θρησκεία δεν έχει μείνει βεβαίως έξω από τον χορό. Το Bible Adventures και το Journey to the Promised Land είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα παιχνιδιών με θρησκευτικό περιεχόμενο των εταιρειών Wisdom Tree και Ark Multimidia Publishing αντίστοιχα από την εποχή του Νώε. Συγγνώμη… NES ήθελα να πω!

Τί είναι τούτοι;

Το Uriel’s Chasm, που ανακατεύει sci-fi ιστορίες με σταυρούς, καλόγριες και τη Βίβλο, και θέλει να είναι και Shoot ’em up, και Platformer, και ό,τι άλλο ήρθε στο κεφάλι των ανθρώπων της Rail Slave Games, μου έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού χάρη σε ένα από τα πολλά giveaways, τα οποία σκαρώνουν κατά καιρούς διάφορες ιστοσελίδες. Πιστεύω ότι αυτό συνέβη με τις ευλογίες των δημιουργών του, για να γίνουμε δέκτες του μηνύματός τους 250000 gamers. Τόσα πολλά steam keys μοιράστηκαν τότε!

Uriel's Chasm cutscene

Τα cutscenes, τα οποία μεσολαβούν ανάμεσα στα levels του Uriel’s Chasm, τραβούν οπωσδήποτε την προσοχή με τον επιτηδευμένα ερασιτεχνικό τρόπο, με τον οποίο γυρίστηκαν ορισμένα από αυτά, αλλά και τα όσα ακούγονται κατά τη διάρκειά τους. Οι δύο γυναίκες και ο άνδρας, που εμφανίζονται, «θάβουν» το παιχνίδι. Λες και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας! Το videogame διαθέτει οπωσδήποτε κάποια ιστορία, αλλά είμαι σίγουρη, ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία να την γνωρίσουμε.

Λίγα levels, αλλά τι levels!

Η επιφοίτηση είναι ένας καλός τρόπος, για να αντιληφθείτε, τι πρέπει να κάνετε στο πρώτο level, παρότι σας δίνονται οδηγίες στην αρχή του. Πρόκειται εκ πρώτης όψης για ένα αθώο Shoot ‘em up με top-down οπτική, αλλά θα διαπιστώσετε ύστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στο κέντρο περίπου της οθόνης βρίσκεται ένας περίεργος δίσκος με δόντια (πώς είπατε;), που περιστρέφεται και καταστρέφει το σκάφος σας, όταν έρχεται σε επαφή μαζί του. Δε θα γράψω κάτι άλλο, για να βασανιστείτε κι εσείς, όσο βασανίστηκα κι εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι τολμηροί gamers.

Τα πράγματα αλλάζουν στο απλό και πολύ σύντομο δεύτερο level. Έχουμε side-scrolling Shoot ‘em up καταστάσεις αυτή τη φορά. Η ηρωίδα μας, που είναι υποτίθεται καλόγρια και μάχεται, για να προστατεύσει ένα διαστημικό μοναστήρι, πετάει κόντρα στο ρεύμα και δέχεται επίθεση από σταυρούς και παράξενους τύπους. Υπάρχει και boss!

Uriel's Chasm level one

Όταν τα βγάλετε πέρα και από εκεί, σας συμβουλεύω να καταναλώσετε μία δραμαμίνη. Θα σας προφυλάξει από την ανακατωσούρα, που θα σας προκαλέσει η ενασχόλησή σας με το τρίτο level, όπου καλείστε να συλλέξετε ομοιώματα του εσταυρωμένου σε μία Platform εμπειρία. Και τί εμπειρία! Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω, γιατί οι developers αποφάσισαν να κάνουν την εικόνα, να περιστρέφεται! Η αλήθεια είναι, ότι καταλαβαίνω. Αν δεν το έκαναν αυτό, το συγκεκριμένο level θα ήταν εντελώς, μα εντελώς αδιάφορο. Είναι ευτυχώς σύντομο και αυτό!

Η Rail Slave Games κρατάει για το τέλος ένα boss fight, γυρίζοντας το πάλι σε top-down Shoot ‘em up. Η καλόγριά μας μπαίνει ξανά στο σκάφος της και αντιμετωπίζει μία καμηλοπάρδαλη, η οποία εκτοξεύει μάτια. Κερδίστε και εδώ, για να επιβραβευτείτε με ένα καταπληκτικό «The End». Εκνευρίστηκα, ζαλίστηκα, έφτασα στο σημείο να θέλω να σπάσω τον υπολογιστή μου -αμαρτία θα ήταν- και όλα αυτά, για να δω ένα «The End» σε φούξια χρώμα!

Πού καταχωνιάσατε το Quit, οέο;

Για να είμαι ειλικρινής, αρκεί να πατήσετε το Escape στο πληκτρολόγιο, για να εγκαταλείψετε άρον άρον το παιχνίδι, αλλά αν μετανιώσετε και θελήσετε να ξαναπαίξετε, θα ξεκινήσετε την προσπάθειά σας από το πρώτο level. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λειτουργία Save. Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε το πολύ μία ωρίστα, για να ολοκληρώσετε τα τέσσερα levels, καλά θα κάνετε να αποφύγετε το Uriel’s Chasm, όπως ο διάολος το λιβάνι. Το μενού επιλογών λάμπει δια της απουσίας του -αν είναι κάπου καλά κρυμμένο και δεν το πήρα χαμπάρι, ζητώ τη συγχώρεσή σας- και δεν είναι δυνατόν, να πραγματοποιήσετε πολύ απλά πραγματάκια, που θεωρούνται πλέον αυτονόητα στα videogames.

Uriel's Chasm level two

Υποτίθεται, ότι παρέχεται και η δυνατότητα, να γλιτώσετε από το μαρτύριο, να ακούσετε ξανά και ξανά τα όσα λένε οι απερίγραπτοι τύποι, πατώντας το Ζ. Χρειάστηκε να καταφύγω σε forum του παιχνιδιού στο Steam, για να εντοπίσω την παραπάνω λεπτομέρεια, όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το Uriel’s Chasm, πριν από πολλούς μήνες.  Όχι, ότι πιάνει!

Αυτά τα γραφικά, πάλι… Παιχνίδια από την εποχή του Νώε -θα τον ξαναεπικαλεστώ- έχουν να επιδείξουν της ίδιας ή καλύτερης ποιότητας γραφικά και animation από αυτό το δημιούργημα, το οποίο κυκλοφόρησε μέσα στο 2014. Αν είστε άπιστος Θωμάς και ένας από τους 250000 τυχερούς, ρίξτε πρώτα μία ματιά στο Uriel’s Chasm και ύστερα σε games στο MAME. Θα πειστείτε!

Ας προσθέσουμε στα στραβά του παιχνιδιού την έλλειψη achievements και leaderboards. Γιατί να υπάρχουν αλήθεια leaderboards, εφόσον δεν υπάρχει και σκορ! Τέλος, δεν υποστηρίζεται η χρήση χειριστηρίου. Αυτό το πρόβλημα λύνεται βεβαιώς μέσα από τις ρυθμίσεις στην Big Screen του Steam, αλλά σημειώνω το γεγονός ως μία ακόμη παράληψη της Rail Slave Games.

Uriel's Chasm boss fight

Ας μην είμαι όμως ολοκληρωτικά αφοριστική με το Uriel’s Chasm… Ο χειρισμός, που αποδείχθηκε καλός κυρίως στο δεύτερο level και η μουσική, δεν ήταν δύο από τους λόγους, που με έκαναν να βλαστημήσω την ώρα και τη στιγμή που ασχολήθηκα μαζί του. Όλα τα άλλα όμως…

ΜΗΝ το κάνεις!

Θα κλείσω με μία απειλή… Θα επιστρέψω στο μέλλον με review του Uriel’s Chasm 2: את, γιατί έχω μαζοχιστικές τάσεις. Ναι, υπάρχει και sequel! Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, ότι θα το… αποθεώσω κι αυτό όπως το Uriel’s Chasm. Το υποψιάζομαι όμως!
Developer: Rail Slave Games
Publisher: KISS ltd
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Σεπτεμβρίου 2014
Πλατφόρμες: Microsoft Windows
Μορφή: Ψηφιακή
Multiplayer: Όχι
Επίσημη ιστοσελίδα: Steam


Από που και πόσο:

Πωλείται από το Steam στην τιμή των 4,99 ευρώ.


Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος:

Λειτουργικό Σύστημα: Microsoft Windows 7 ή ανώτερο
Επεξεργαστής: Dual Core στα 2 GHz
Μνήμη: 2 GB RAM
Κάρτα γραφικών: Ενημερωμένη με τους πιο πρόσφατους DirectX 9 drivers
Κάρτα ήχου: Ενημερωμένη με τους πιο πρόσφατους DirectX 9 drivers

Advertisements